maandag 29 augustus 2016

Nabeschouwing op een leuk voetbalweekend + aankondiging nieuwe serie!

Hallo voetbalfans!

Het voetbalweekend zit er helaas al op. Want wat hebben we leuk voetbal gezien. In Nederland zagen we Ajax en Feyenoord winnen, maar PSV in een spannend duel gelijkspelen. In het buitenland vernietigde Bayern München Werder Bremen en liet Dortmund het heel lang spannend tegen Mainz. Real Madrid wist nipt te winnen van Celta de Vigo.

Feyenoord is nu alleen koploper in de eredivisie. De ploeg van van Bronckhorst won zelf met 4-1 van Excelsior, maar profiteerde ook van het gelijkspel van PSV. Feyenoord ging moeizaam uit de startblokken en Excelsior kwam (eigenlijk wel verdiend) op een 0-1 voorsprong. Na een mooie aanval van de uitploeg met een prachtige pass van Hasselbaink op Elbers die Excelsior naar een voorsprong gleed. Tot vlak voor de rust zag het er niet uit bij Feyenoord. Maar vlak voor de rust maakte Kuyt dan ook wel een geweldige goal. Een heerlijke volley in de hoek zorgde ervoor dat Feyenoord op gelijke hoogte kwam. Na rust liep Feyenoord opvallend gemakkelijk uit naar 4-1. De 2-1 viel een ruim half uur voor tijd. Na een mooie pass van Van Der Heijden versloeg Kuyt met een rollertje de blunderende doelman. Heel snel daarna scoorde Berghuis een prachtige goal. Mooi bekeken bal in de verre hoek. En alsof Excelsior Feyenoord nog niet genoeg geholpen had werd de 4-1 van Toornstra vooraf gegaan aan een prachtige assist van een Excelsior-speler. Feyenoord won uiteindelijk vrij gemakkelijk en is nu alleen koploper in de eredivisie.

Ajax heeft de verschrikkelijke periode afgesloten met een 0-3 overwinning op Go Ahead Eagles. In Deventer ging het de eerste 20 minuten moeizaam, maar speelde de ploeg van Bosz daarna goed. In die eerste 20 minuten kreeg Ajax wel een penalty tegen. De Kogel mocht aanleggen van elf meter maar Onana pakte de penalty uitstekend. Vervolgens kwam Ajax met 0-1 voor door een prachtig half hoog schot in de linker hoek van Klaassen. Ajax had al kansen om de voorsprong uit te breiden maar deed dat uiteindelijk via een penalty. Davy Klaassen schoot de penalty perfect binnen: 0-2. Halverwege de tweede helft werd de wedstrijd definitief beslist. Nemanja Gudelj schoot een vrije trap perfect binnen. Ajax had de voorsprong wellicht moeten vergroten via Traore en Cassiera maar met een 0-3 eindstand waren de Amsterdammers al zeer tevreden.

PSV heeft tegen FC Groningen de eerste punten van het seizoen verspeeld. PSV had zo leek het een geheime aankoop 'Bas Nijhuis' ingezet, en die bleek heel goed als scheidsrechter te dienen. Zo gaf hij Bacuna van FC Groningen onterecht een rode kaart, gaf hij PSV een penalty, en gaf bij een 0-0 stand nog eens 7 minuten extra tijd. In het FOX Sports-programma 'Dit was het weekend' gaf John de Wolf Nijhuis een 4 als cijfer. Ik ben het daar helemaal mee eens. Luuk de Jong miste vanmiddag voor de zoveelste keer een penalty. Hij nam hem recht op de keeper af. PSV had ook een beetje pech in de afronding maar gezien het voordeel dat de scheidsrechter ze gaf vind ik dat geen excuus meer.

Bayern München is knetterend aan het seizoen begonnen. De regerend landskampioen pakte Werder Bremen in met 6-0. In de 9e minuut kwam Bayern al op voorsprong door een geweldige goal van Xabi Alonso. Van buiten de zestien volleyt hij de bal schitterend in de kruising. Drie minuten later verdubbelt Bayern de voorsprong. Lewandowski rond vanuit een moeilijke hoek prachtig af. Tot de rust werd Werder Bremen eigenlijk nog gespaard door dat er geen goal bij kwam. Maar na rust liet de volgende treffer ook niet langer dan 40 seconden op zich wachten. Müller gaf een perfecte voorzet op Lewandowski die zijn been hoog hief en de bal binnen tikte. Een klein half uur voor tijd zette een één-twee tussen Müller en Lahm, Lahm vrij voor de keeper. De rechtsback schoot via de binnenkant van de paal kijhard binnen. In de 73e minuut behaalde Bayern al de tussenstand die vorig jaar bij deze wedstrijd de eindstand was. Müller gaf een voorzet op Ribery die de bal geplaatste in de bovenhoek schoot. In de overige tijd schoot Lewandowski een penalty binnen waardoor de eindstand 6-0 werd.

Real Madrid heeft ook de tweede overwinning van het seizoen binnen. Tegen 'Ajax' Europa League tegenstander' Celta de Vigo werd er nipt met 2-1 gewonnen. De eerste goal viel pas na een uur spelen en was van Morata namens Real Madrid. Een blunder in de defensie van Celta zorgde voor een grote kans die in eerste instantie gemist werd maar in de rebound werd raak geschoten. Zonde voor Celta dat al een uur lang goed stand hielt. Zes minuten later had Celta de stand alweer gelijk getrokken. Een schitterend schot in de kruising van Orellana. In de 81 minuut schoot Kroos Real toch naar de overwinning. Een lage schuiver in de rechter hoek zorgde ervoor dat Celta uiteindelijk alsnog met lege handen stond.

De wedstrijd van de week die je niet was opgevallen: Hoffenheim-Leipzig
De nieuwe vaste column waarin ik een interessante, leuke wedstrijd beschrijf waar je niet naar toe leefde, geen voorbeschouwing hebt gelezen, niet wist dat ie er was en die je waarschijnlijk ook niet hebt gezien. Deze eerste keer is dat Hoffenheim-Leipzig. Een wedstrijd waar ook ik niet veel van verwacht had, maar die wel spektakel opleverde. Al in de 1e minuut voetbalde Hoffenheim met een mooie combinatie door de Leipzig defensie heen. Nadat de keeper eerst afstopte werd er vervolgens op de lat geschoten. In de 4e minuut dwong Leipzig de eerste kans af. Sabitzer schoot op doel, maar Baumann redde. Tien minuten na rust kwam Hoffenheim op voorsprong. Een afgeslagen corner werd ingeschoten door Rupp. De bal werd licht van richting veranderd en de bal valt in de rechterhoek binnen. De bezoekers in het stadion hadden 55 minuten moeten wachten op een goal, maar dan vielen er ook twee in drie minuten want twee minuten na de goal van Rupp maakte Leipzig gelijk. Na een goede voorzet rondde Kaizer heel knap af: 1-1. Acht minuten voor tijd leek Hoffenheim via oud-eredivisie speler Mark Uth de overwinning toch binnen te slepen. Één op één met de doelman schoot hij de bal binnen. Maar inde 90e minuut pakte Leipzig toch nog een punt. Één van de vele voorzetten werd gegeven en deze keer kreeg Sabitzer de bal toch perfect op zijn schoen waardoor hij de drie missende Hoffenheim-verdedigers versloeg. Zo pakte Leipzig met de eerste Bundesliga 1 wedstrijd in zeven jaar gelijk een punt tegen Hoffenheim.