zondag 8 mei 2016

De laatste speelronde in de eredivisie!

Hallo voetbalfans!

Vandaag valt de beslissing in de eredivisie. Elke wedstrijd is belangrijk vandaag. Behalve Ado Den Haag-SC Heerenveen maar dat terzijde. Wordt Ajax kampioen? Of toch PSV? En waarom?

Ajax speelt het uitduel tegen de Graafschap en PSV speelt uit bij PEC Zwolle. De ploegen hebben beiden 81 punten. Ajax heeft een beter doelsaldo van PSV wat haast niet meer inhaalbaar is. Als Ajax met 0-1 wint, moet PSV met 0-7 winnen van PEC. Opvallend is dat twee jaar geleden PSV op 10 april (overmorgen precies twee jaar geleden) ook een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle speelde. PSV won met 1-2 maar die middag werd Ajax kampioen tegen Heracles. De laatste keer dat PSV verloor van PEC Zwolle dateert alweer van 13 september 2014. PEC won toen met 3-1. Ajax speelt tegen de nummer 17: De Graafschap. Staat dat dan garant voor een overwinning. Twee jaar geleden speelde Ajax ook op de laatste speeldag tegen de nummer 17. Des tijds NEC. Dat duel eindigde in 2-2. Eerder dit seizoen bleek dat Ajax veel moeite had met de Graafschap. In de beker won het met 2-0. In de competitie met 2-1. Ook heb ik dir interessante rijtje gevonden dat twee weken geleden nog klopte.

Uitslagen tegen degradatie-kandidaten:
15. Willem II
0-4
3-0

16. Excelsior
3-0
0-2

17. SC Cambuur
0-1 (en 5-2 maar dat zou het rijtje verpesten)

En als het zo doorgaat wordt het tegen de Graafschap 0-0. Sowieso geeft een bezoek aan Doetinchem voor Ajax niet gegarandeerd een overwinning. 19 keer stond de Graafschap-Ajax eerder op het spel. 11 keer won Ajax, 6 keer eindigde het gelijk en twee keer won de Graafschap. De laatste jaren is het voor Ajax wel een doelpuntenregen geweest op de Vijverberg. In de laatste 5 ontmoetingen scoorde Ajax maar liefst 28 keer. Dit is een fijn idee voor Ajax met de gedachte dat het kampioenschap dit seizoen waarschijnlijk beslist gaat worden op doelsaldo.

Dan onderin: Wie onloopt de nacompetitie? Willem II of Excelsior? Excelsior heeft 1 punt meer dan Willem II en speelt vandaag uit tegen het al gedegradeerde Cambuur. Willem II speelt vandaag uit tegen het al veilige Roda JC. Voor beide tegenstanders staat er dus niets meer op het spel. Al zal Cambuur wel waardig afscheid willen nemen van de eredivisie. Eerder dit seizoen moest Excelsior in de thuiswedstrijd met Cambuur met schaamrode wangen het veld verlaten. Cambuur won met 1-4. Willem II won de thuiswedstrijd in de eerste seizoenshelft van Roda JC met 3-2. Dat was echter wel in de tijd dat de ploeg van Streppel in uitstekende vorm was en nog op de 12e plaatst stond.

De derde plaats Feyenoord heeft de beker al gewonnen en mag dus al sowieso voorrondes spelen voor de Europa League. Hierdoor komt er dus een plek vrij voor de 4e plaats die ook voorrondes voor de Europa League mag spelen. AZ staat momenteel op de 4e plaats met drie punten voorsprong op FC Utrecht. Ook zal FC Utrecht het doelsaldo dat zes punten in het voordeel is van AZ weg moeten poetsen. En het allerleukste is: FC U0-3.trecht-AZ staat vandaag op het programma. Als FC Utrecht met 3-0 wint staan de ploegen gelijk in doelsaldo. Op onderling resultaat zal FC Utrecht dan de 4e plaats pakken omdat het eerder dit seizoen in Alkmaar 2-2 werd. AZ heeft het de laatste jaren ontzettend lastig tegen FC Utrecht. Vorig jaar werd FC Utrecht-AZ zelfs 6-2. Dat seizoen werd AZ-FC Utrecht 0-3 voor Utrecht.

De plekken 5 tot en met 8 spelen nacompetitie. Éen daarvan mag voorrondes Europa League spelen. NEC wil vandaag nog een een plekje bij die eerste 8 willen veroveren. Dan moet het of FC Groningen of PEC Zwolle inhalen. NEC staat één punt achter op FC Groningen en twee punten achter op PEC Zwolle. NEC heeft vandaag wel een lastige tegenstander: Feyenoord. FC Groningen heeft een wat makkelijker duel thuis tegen Heracles. PEC heeft het moeilijkste duel val alle drie, thuis tegen PSV maar dat lees je boven. Als NEC gelijk speelt tegen Feyenoord en FC Groningen verliest van Heracles heeft NEC een beter doelsaldo van -4 tegenover -8 van FC Groningen. Als NEC wint van Feyenoord en PEC speelt gelijk tegen PSV is PEC op doelsaldo door. Of NEC moet met 0-8 winnen van Feyenoord maar dat zie ik niet gebeuren.

Dit was de blog over de spannende ontknoping van de eredivisie. Morgen moet je natuurlijk alle uitslagen lezen dus abonneer je hier links. Geef deze blog een +1. Deel hem met al je vrienden op Social Media zo dat ook zij niks missen. Als je daar dan toch mee bezig bent volg me dan even op twitter @voetbalblogs. En laat in de reacties al je voorspellingen voor vandaag achter.

Met voetbalgroet,
De voetbalblogger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten