vrijdag 4 november 2016

Ajax overwintert in Europa League, PSV en Feyenoord nog niet zeker!

Hallo voetbalfans!

Een redelijke Europese week voor het Nederlands voetbal, met name door de zege van Ajax gisteren tegen Celta de Vigo. Het overwintert daardoor sowieso in de Europa League. PSV verloor afgelopen dinsdag van Bayern München en is daardoor uitgeschakeld in de Champions League. Het kan nog door gaan naar de Europa League: Dan moet het wel boven Rostov eindigen in de poule. Feyenoord staat 2e in de poule van de Europa League en heeft het nog volledig in eigen hand. Voor AZ lijkt het Europese avontuur wel afgelopen: gisteravond eindigde het tegen Maccabi Tel Aviv in 0-0.

Ajax heeft zich al vroeg geplaatst voor de zestiende finales van de Europa League. Thuis tegen het Spaanse Celta De Vigo werd het in de slotfase nog even heel erg benauwd, maar de Amsterdammers wonnen met 3-2. Ajax kwam in de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Kasper Dolberg. De Deen ontving de bal van Traore en tikte behendig de bal langs zijn tegenstander en rende erachteraan. Met een schot in de korte hoek versloeg hij de keeper. Na  rust verdubbelde Ajax de voorsprong via Hakim Ziyech. Opniew na een goede pass van Traore kon Ziyech de bal zo binnen lopen. Het werd nog mooier voor de Amsterdammers. Een kleine twintig minuten voor tijd scoorde Younes na een fraaie actie de 3-0. De wedstrijd was gespeeld, zo dacht iederen, maar in de slotfase werd het nog heel spannend. Zeven minuten voor tijd tekende oud-Feyenoordspeler Guidetti voor de 3-1 en vier minuten voor tijd zorgde Aspas voor de 3-2. Die 3-2 kon Ajax gelukkig nog wel over de streep trekken en dus zijn de Amsterdammers zeker van overwintering in de Europa League.

PSV kan niet meer overwinteren in de Champions League. Na de 1-2 nederlaag tegen Bayern München rest slechts misschien nog de Europa League voor de Eindhovenaren. PSV was wel al vroeg op voorsprong gekomen door een doelpunt van Arias. Na een kopbal van Pröpper benutte Arias de rebound. Het doelpunt had afgekeurd moeten worden wegens buitenspel, maar daar hoorde je de Eindhovenaren niet over zeuren. PSV kon niet rusten met 1-1. Bayern kreeg (terecht) een penalty die benut werd door Lewandowski. Diezelfde Lewandowski dompelde PSV in de tweede helft onder met de winnende treffer. PSV kan door deze nederlaag niet meer overwinteren in de Champions League, of ze de Europa League nog halen hangt af van wat er in de komende twee wedstrijden gaat gebeuren. PSV heeft nu 1 punt in de poule net als Rostov. De ploeg die uit de komende twee wedstrijden het meeste punten haalt gaat door in de Europa League. Met name het laatste thuisduel in Eindhoven wordt essentieel: PSV-Rostov.

Feyenoord is nog altijd op koers om door te gaan in de Europa League. De Rotterdammers speelden gisteren met 1-1 gelijk tegen Zorya Luhansk. Feyenoord speelde over de hele wedstrijd niet heel goed, maar kwam wel op voorsprong. Dirk Kuyt kreeg de bal vanaf de achterlijn voor op Jorgensen die de bal binnekopte. Feyenoord hoopte te kunnen rusten met 0-1, maar een halve minuut voor rust ging alles mis voor de ploeg van Van Bronckhorst. Botteghin kreeg in eigen strafschopgebied de bal tegen zijn hand, en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart, en dus rood. De bal ging op de stip en de penalty werd benut door Forster: 1-1. Feyenoord staat nog tweede met Fenerbahce op onderling resultaat boven zich, en op één punt United onder zich. Voor Feyenoord zijn de twee laatste wedstrijden heel belangrijk: Uit bij United en thuis tegen Fenerbahce.

Voor AZ lijkt het het hele seizoen al moeilijk om nog te overwinteren in Europa. Gisteren speelde de ploeg van John Van De Brom in Alkmaar met 0-0 gelijk tegen Maccabi Tel Aviv. AZ staat daardoor laatste in de poule, met twee punten. Boven zich bevinden Maccabi Tel Aviv en Dundalk met beide vier punten. Helemaal bovenaan staat Zenit met 12 punten.

Bedankt voor het lezen van deze blog. Vond je 'm leuk geef dan een +1.Abonneer je hier rechts om op de hoogte te blijven van al het voetbalnieuws. Deel deze blog met al je vrienden op Social Media zodat ook zij niks missen. Al mijn voorspellingen voor de eredivisie? http://bit.ly/2drp3eF   Als je sowieso ieder moment even op de hoogte wilt zijn kun je me op twitter volgen: @voetbalblogs. En mijn Facebook-pagina is: Voetbalblogs.