zaterdag 13 mei 2017

Feyenoord of Ajax: Wie wordt er kampioen?

Hallo voetbalfans!

Ik ben een tijdje afwezig geweest, maar vandaag ben ik er weer. Gelukkig. Want vandaag is de ontknoping van de eredivisie. Feyenoord en Ajax gaan vandaag voor het kampioenschap. Feyenoord heeft het in eigen hand, Ajax moet hopen op een gelijkspel van Feyenoord, en moet vervolgens zelf winnen. Op doelsaldo gaat het verschil niet meer gemaakt worden, want dan zou Ajax gelijk moeten spelen tegen Willem II, en Feyenoord met 0-6 moeten verliezen tegen Heracles.

Feyenoord speelde heel vroeg in het seizoen al uit tegen Heracles, en won krap, met 0-1. Karim El Ahmadi scoorde toen het enige doelpunt van de wedstrijd. Zo'n doelpunt zou zomaar eens na vanmiddag het verschil kunnen maken. Feyenoord is al het hele seizoen goed bezig, het 3-0 verlies tegen Excelsior week daar vanaf. Maar van de laatste zes duels van Feyenoord, was dat ook de enige die niet in winst werd omgezet. Voor Heracles is dat heel anders. Van de laatste zes duels won het er één, speelde het er één, gelijk en verloor het er vier. Vorig jaar won Feyenoord in de kuip eenvoudig van Heracles, met 3-0. Maar toch is Heracles de afgelopen jaren een moeilijke tegenstander, want in Almelo eindigde het vorig seizoen in 2-2. Het seizoen daarvoor won het zelfs met 2-0. De laatst keer dat Heracles Feyenoord in de kuip van winst af kon houden dateert uit oktober 2013, toen Heracles met 1-2 won. Feyenoord mist vandaag Tony Vilhena. De middenvelder pakte vorige week een gele kaart, en is daarom vandaag geschorst.

Dan Ajax, de ploeg die drie dagen terug nog met tien man de finale van de Europa League haalde, vandaag hopend op het landskampioenschap, wat door De Ligt nog een 'bonusprijs' werd genoemd, in vergelijking met de Europa League. Ajax speelde dit seizoen twee keer eerder tegen Willem II. Vroeg in de competitie verloor het met 1-2. Toen speelde er acht Ajacieden die afgelopen donderdag niet speelden, of zelfs niet meer bij Ajax spelen. Later in het seizoen kwam het bekerduel Ajax-Willem II. Met een b-elftal won Ajax met 5-0. Vorig seizoen had Ajax ook al geen moeite met Willem II, en won het met 0-4. Wel weten we natuurlijk dat Ajax wat meer moeite heeft met op de laatste competitiedag presteren. Afgelopen jaar speelde het natuurlijk met 1-1 gelijk tegen de Graafschap, en verspeelde het daarmee het kampioenschap. Het jaar daarvoor verloor het met 2-1 van FC Dordrecht. Het jaar daarvoor speelde het met 2-2 gelijk tegen NEC. Toen was het wel al kampioen. Ajax mist vandaag Sinkgraven en Lasse Schöne. Beiden zijn geblesseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten