zondag 30 april 2017

Voorbeschouwing op de bekerfinale: AZ-Vitesse!

Hallo voetbalfans!

Terwijl Feyenoord kampioen wordt, kan de andere nationale prijs dit seizoen door AZ of Vitesse in de wacht gesleept worden: De KNVB Beker. Vanavond om 18.00 uur staan de twee ploegen over elkaar in de Kuip, om de winnaar van het bekertoernooi te bepalen. 


In de eredivisie ontlopen de ploegen elkaar zo goed als niks. AZ staat op de 5e plaats met 49 punten, met Vitesse achter zich met één punt minder. De duels tussen AZ en Vitesse leverden dit seizoen in de eredivisie ook al veel spanning op. AZ-Vitesse, gespeeld in oktober 2016, eindigde in 2-2. In januari won Vitesse in het Gelredome met 2-1. Een wellicht interessant feitje is dat er toen ongeveer evenveel Vitesse-supporters aanwezig waren als vanavond.

Zoals al vaker dit seizoen wordt er in de beker gebruik gemaakt van een video-scheidsrechter. Ook is er sinds de 2e seizoenshelft doellijntechnologie in de Kuip. Dit leverde Feyenoord dit seizoen misschien wel het kampioenschap op, toen PSV-doelman Jeroen Zoet de bal naar zich toe trok, en de bal daarmee 1 mm over de lijn ging. Het bleek de winnende treffer en de wedstrijd eindigde in 2-1 voor Feyenoord. In de tijd dat die doelcamera nog in de ArenA hing had Ajax er ook profijt van. Tegen PEC Zwolle scoorde Kasper Dolberg de 5-1, zo bleek uit de beelden van de doellijntechnologie. Datzelfde PEC Zwolle had dit bekerseizoen ook last van een videoscheidsrechter. In het duel met FC Utrecht kreeg Utrecht een betwiste strafschop. Na de beelden leek dit toch echt volledig onterecht. En ondanks de videoscheidsrechter, werd de strafschop gegeven. Hierdoor werd PEC uitgeschakeld. De videoscheidsrechter kwam vroeg in dit bekertoernooi van pas bij de wedstrijd Ajax-Willem II. Bij een stand van 2-0 voor Ajax kreeg Kali van Willem II een rode kaart, waar de scheidsrechter eerst geel had gekregen. De rode kaart was volkomen terecht, en Ajax liep nog uit tot 5-0.

AZ steekt in een redelijke vorm de laatste twee weken. Afgelopen week won het nog in de laatste minuut met 2-1 tegen tien man van Twente. De week daarvoor won het uit bij Heracles met 1-2. Daarvoor kende het een mindere periode met gelijke spelen tegen Roda JC (1-1) en FC Groningen (0-0) en een verlies bij Ajax (4-1).

Vitesse steekt de afgelopen weken juist helemaal niet in vorm. Tegen Feyenoord speelde het een hele slechte wedstrijd, maar dit kon ook met de bekerfinale te maken hebben. De week ervoor verloor het met 1-0 op Woudestein, tegen Excelsior. De weken daarvoor was het wel goed in vorm met zeges op Heerenveen (4-2), Heracles (0-1) en NEC (2-1).

Als het om deze teams gaat kunnen we een behoorlijk doelpuntrijk duel verwachten. In de laatste zeven duels van AZ vielen een kleine 3,5 doelpunten gemiddeld. Bij Vitesse waren dat er iets minder, maar wel ruim meer dan drie per wedstrijd.

Ik ga zowel op de vorm van de ploegen en de ranglijst af, en dan denk ik dat AZ wint met 3-1. Vitesse speelde de laatste twee weken verschrikkelijk, en al heeft dat te maken met krachten sparen voor de bekerfinale, dan haal je jezelf daarmee uit je spel, en verwacht ik dat het vanavond ook niet gaat lukken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten