donderdag 18 mei 2017

AZ met één been in finale play-offs na zege op Groningen

De heenwedstrijden van de halve finales om de play-offs voor Europees voetbal zitten erop. Groningen hoopte thuis minstens op een zege, maar het tegenovergestelde gebeurde. AZ had bijna geen moment problemen met FC Groningen, en won met 1-4. Weghorst was met twee goals de gevierde man.

Nogmaals: AZ had bijna geen problemen met Groningen, maar de problemen die er waren, waren de momenten in de openingsfase. De Groningers hadden AZ al in de eerste tien minuten veel pijn kunnen doen met kansen voor Drost (schot naast) en Sorloth (kopbal over). Daarna had AZ de overmacht. De eerste kans dwong zich af na een klein kwartier, toen Alireza Jahanbakhsh een perfecte voorzet gaf op Luckassen, die de bal naast kopte. Vier minuten voor rust combineerde AZ goed door de Groningse defensie, maar kon Reijnen de bal nog net op tijd weghalen met een sliding. Drie minuten later bleek driemaal scheepsrechts voor AZ. Svensson kreeg een mooie pass van Jahanbakhsh, en gaf de bal voor. De bal werd weggewerkt maar kwam opnieuw bij Svensson, die de bal nu terug legde op Jahanbakhsh. De rechtsvoor van AZ schoot geheel vrijstaand de bal in de korte hoek goed binnen. Jahanbakhsh speelde een goede eerste helft, maar werd na rust vervangen door Stengs, wat AZ later in de wedstrijd misschien nog wel beter uitkwam. In de 66e minuut kwam AZ op een 0-2 voorsprong door Weghorst. Een goede voorzet werd door de spits keihard in de rechterhoek gevolleerd. Een minuut later kwam Groningen weer iets dichterbij. Een afvallende bal werd door Drost in de rechter onderhoek gewerkt. Groningen hoopte na die goal door te drukken, maar dat pakte anders uit dan gehoopt. Een kwartier voor tijd ging Stengs een één-twee aan met Van Overeem, en rondde de bal goed af in de verre hoek: 1-3. In de laatste minuut van de extra tijd besliste Weghorst de halve finale over twee wedstrijden gezien eigenlijk al. Hij schoot de bal hard via de onderkant van de lat. De bal stuiterde het doel weer uit, maar was de lijn wel al gepasseerd.

AZ staat dus door deze winst bijna zeker in de finale van de play-offs. Het enige slechte nieuws voor de Alkmaarders is dat aanvaller Alireza Jahanbakhsh waarschijnlijk een "aardige blessure" heeft opgelopen, zo zegt Van den Brom.