zaterdag 11 februari 2017

PEC Zwolle na rust langs NEC

PEC Zwolle lijkt na een slechte eerste seizoenshelft zichzelf weer op de rails gekregen te hebben. De ploeg van Ron Jans won gisteravond voor de derde keer sinds de winterstop, ditmaal was NEC het slachtoffer.

Vooraf gaf Ron Jans aan dat je geen tien kansen nodig hebt om een wedstrijd te winnen. Zo geeft hij als voorbeeld de wedstrijd tegen Sparta, waarin PEC won met 2-3. 'Dan kan het een leuke avond worden' zegt hij. Met het feit dat NEC in het begin waarschijnlijk vooral ging tegenhouden had hij geen probleem: 'Ik val liever aan dan dat ik verdedig, dus dat is prima'.

Dat NEC vooral zou gaan tegenhouden viel eigenlijk wel mee, want het balbezit bleef de hele wedstrijd nagenoeg gelijk, en NEC had de eerste grote kans via Jordan Larsson. Hij kopte na een voorzet van Dyrestam op de voet van doelman Van Der Hart. PEC was voor rust met Menig ook dichtbij een treffer, maar de linksbuiten raakte onfortuinlijk de lat. Vlak voor rust kwam er slecht nieuw voor NEC, Jay-Roy Grot moest met een blessure het veld verlaten. Het gaat om een blessure bij de knie. De blessure lijkt niet ernstig te zijn. Na rust kwam er nog veel slechter nieuws voor NEC, toen Brock-Madsen PEC Zwolle in de 57e minuut op een 1-0 voorsprong zette. Een schot vanaf de zijkant werd door Breinburg van richting veranderd en belandde in het doel. NEC had daarvoor zelf genoeg kansen gehad om al op 0-1 te komen. Ook PEC had via Menig eerder het doel moeten treffen. Menig trof bij zijn tweede kans wel doel, waardoor hij het duel in de 71e minuut besliste. Nog geen minuut daarvoor had NEC op 1-1 kunnen staan, maar Rayi schoot keihard op de lat. Ook in de laatste twintig minuten waren er genoeg kansen om de score nog te veranderen, maar PEC trok de overwinning over de streep.

Op basis van kansen gezien, had de wedstrijd wel in 6-6 kunnen eindigen, en zo oordeelde Breinburg van NEC ook: 'Je ziet dat wij in het begin veel kansen krijgen. Als we er daar twee van scoren, wordt het een hele andere wedstrijd. Na rust zie je dat zij er snel uitkomen, maar hebben wij ook weer kansen. Ik denk dat de gelukkigste vandaag heeft gewonnen'. NEC-trainer Hyballa legt het probleem ook bij het scorend vermogen van zijn ploeg: 'We zijn niet effectief. We scoren niet, dat is het probleem'.