vrijdag 24 februari 2017

Ajax wint van Legia en loot Kopenhagen in Europa League

Nick Viergever juicht nadat hij Ajax van dichtbij op een 1-0 voorsprong heeft gezet

Het ging gisteren met bloed, zweet en tranen, maar Ajax bereikte de achtste finales van de Europa League. Na het 0-0 gelijkspel van vorige week in Warschau, voldeed een 1-0 overwinning gisteravond. Vanmiddag was de loting en Ajax heeft Kopenhagen geloot.

Een lichtshow in een nog niet volle Arena, door opstopping bij de ingang
Ajax begon niet in een volle ArenA. Op het moment dat de wedstrijd begon stond er nog een gigantische rij voor de ingang Noord A. Enkele bezoekers waaronder ik, kwamen pas na twintig minuten binnen. Die supporters misten ook een heuze lichtshow, die er voor de wedstrijd was.

Rond de 20e minuut was iedereen wel binnen, en leek Ajax ook pas te beginnen. Bertrand Traore loste een schot, maar dat werd geblokt en bleef ongevaarlijk. Een paar minuten daarna kreeg Ajax een vrije trap op een mooie plek, maar Ziyech schoot de bal twee meter naast. Na een half uurtje was Ziyech wel heel dichtbij een goal.

Viergever schiet Ajax op voorsprong
De bal werd vanaf links teruggelegd door Younes, naar Ziyech die de bal hard op de paal schoot. In de rebound kwam Dolberg net niet bij de bal. Legia was in de counter ook een keer gevaarlijk, maar Onana was op tijd bij de bal. Ook Klaassen had voor rust een mogelijkheid tot scoren, maar zijn schot kwam in het zijnet terecht. Vlak na rust kwam Ajax wel tot scoren. Het begon bij Traore, die de bal naar Schöne passte. Hij gaf een goed steekballetje op Klaassen die de bal terug legde op Younes. De aanvaller gleed weg tijdens zijn schot, dat alsnog maar matig gekeerd werd door de doelman. In de rebound kon Nick Viergever de 1-0 binnenglijden. De rest van de tweede helft was bloedstollend spannend. Legia had zeker mogelijkheden om de treffer waaraan ze genoeg hadden te maken, maar eigenlijk waren de allergrootste kansen voor Ajax. Bijvoorbeeld in de laatste minuut toen Traore met vijf ajacieden bij zich tegeover één Legia speler richting het doel liep. Hij gaf de bal breed op Ziyech, maar hij schoot slap in de handen van de doelman. Gelukkig kreeg Ajax de rekening van het niet scoren niet gepresenteerd, en ging het door een 1-0-zege door naar de achtste finales van de Europa League.

Ajax heeft voor de achtste finales FC Kopenhagen geloot. Op 9 maart moeten de Amsterdammers naar Kopenhagen. Een week later is de return in Amsterdam. Morgen gaan de kaarten in de verkoop voor seizoenkaarthouders. De 27e en 28e gaan de kaarten in de verkoop voor SVA-leden en clubkaarthouders. Vanaf 1 maart kan iedereen kaarten kopen voor de laatste Nederlandse ploeg in Europa. Voor de heenwedstrijd zijn bij Ajax Sanchez en Veltman geschorst.

Wil je 2x2 passe-partouts winnen voor de ABN AMRO Future Cup? Lees hier hoe.
Ook wil ik even melden dat Voetbalblogs nu ook een Instagram pagina heeft, naast twitter (@voetbalblogs) en Facebook (Voetbalblogs). Daarop heten we @devoetbalblogs. En voor contact is er nu ook een e-mail-adres: devoetbalblogs@gmail.com