zaterdag 10 december 2016

AZ en Ajax gaan door in Europa!

Hallo voetbalfans!

Helaas liep het niet perfect in Europa voor de Nederlandse ploegen afgelopen week: Waar aan het begin van deze week PSV, Feyenoord, Ajax en AZ nog kans maakten op de 16e finales van de Europa League moesten er daar twee van afhaken: PSV moest winnen van Rostov, maar speelde doelpuntloos gelijk en Feyenoord verloor met 0-1 van Fenerbahce. Ajax en AZ gingen namens Nederland gelukkig wel door: Ajax was al geplaatst, AZ had een overwinning nodig en boekte die ook: 3-2.

PSV hoeft zich na de winterstop niet meer te melden voor een andere competitie dan de eredivisie. De Eindhovenaren moesten afgelopen dinsdag winnen van Rostov, maar bleven steken op 0-0. Rostov parkeerde de bus in het Philips Stadion en PSV had moeite met überhaupt een kans te creëren. In de 1e helft was het zelfs met name Rostov dat op 0-1 had kunnen komen. Pas in de slotfase toen het alles of niets werd, begonnen de kansen te komen. Siem de Jong was erg dichtbij en ook Zinchenko had het geluk niet aan zijn zijde: Hierdoor gaat Rostov door naar de volgende ronde, en is dat een mogelijke tegenstander voor Ajax.

AZ heeft voor een stunt gezorgd door thuis met 3-2 van Zenit st. Petersburg te winnen. De Alkmaarders gingen flitsend van start en kwamen op een 1-0 voorsprong door een goal van Rienstra. De verdediger troefde op het middenveld zijn directe tegenstander af, kapte er nog één uit en schoot in de linkerhoek keurig binnen. AZ was in de 11e minuut al heel dichtbij een 2-0 voorsprong via Mühren, maar zijn schot werd van richting veranderd en ging naast. Vlak voor rust was het wel opnieuw raak voor AZ: Luciano Haps schoot met rechts perfect in de rechteronderhoek: De bal ging via de binnenkant van de paal binnen. Zenit bleef wel gewoon voetballen en maakte een half uur voor tijd de wedstrijd weer spannend: Giuliano scoorde met een geweldig schot over Rochet heen. Maar de mooiste goal van de avond kwam op naam van Tankovic. Een prachtige knal van 30 meter verschalkte keeper Lodygin. Tien minuten voor tijd maakte AZ het zelf weer spannend: Wuytens tikte de bal in eigen doel. Het was een bloedstollende slotfase, maar AZ overleefde het en gaat door naar de 16e finales van de Europa League. De ploegen die AZ overmorgen tijdens de loting kan loten zijn: Schalke 04, APOEL Nicosia, Fiorentina, Fenerbahce, FC Kopenhagen, Olympic Lyon, Sjachtar Donetsk, Osmanlispor, AS Roma, Sparta Praag, Saint Etienne, Racing Genk en Besiktas.

Ajax was al geplaatst maar speelde donderdag nog wel met een B-elftal uit tegen Standard Luik. Ajax kwam in de 1e helft op een 0-1 voorsprong door deze prachtige goal van El Ghazi;
Ajax hielt de voorsprong vast tot in de 85e minuut toen Raman raak kopte. Ajax is geplaatst bij de loting van de Europa League en kan Anderlecht, FC Astra, AZ, Celta de Vigo, AA Gent, Hapoel Beer Sheva, FK Krasnodar, Manchester United, Olympiakos Piraeus, PAOK Saloniki, Villarreal, Athletic Bilbao of Racing Genk, Borussia Mönchengladbach, Legia Warschau, Ludogorets en FK Rostov loten.

Feyenoord heeft het helaas niet gehaald in de Europa League. Donderdag-avond moest de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst tegen het Turkse Fenerbahce minimaal met twee doelpunten verschil winnen, maar dat gebeurde niet. Er viel slechts één doelpunt, en wel dat voor Fenerbahce. Na een half uur spelen kopte rechtsback Karsdorp de bal ontzettend onhandig terug op de keeper. Sow zat ertussen en maakte met een omhaal de enige goal van de wedstrijd.

Vond je deze blog leuk geef dan een +1. Abonneer je hier rechts om op de hoogte te blijven van al het voetbalnieuws. Deel deze blog met al je vrienden op Social Media zodat ook zij niks missen. Als je dan toch bezig bent volg me dan gelijk even op twitter @voetbalblogs. Like mijn Facebook-pagina: Voetbalblogs. Ik doe mee aan de voorspel competitie van de eredivisie op http://bit.ly/2drp3eF    Op intikkertje.nl voorspel ik Champions League en Europa League: Mijn gebruikersnaam is devoetbalblogs. Alles gedaan? Dan zeg ik: Tot de volgende keer!